1 Ekim Dünya Yürüyüş Günü
10 Ekim 2023

 Günümüzde fiziksel aktivitenin sağlık için öneminin yeterince anlaşılamaması ve giderek daha hareketsiz bir yaşam tarzının benimsenmesi, toplumda obezite, kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, osteoporoz gibi kronik hastalıkların görülme sıklığını artıran önemli nedenlerden biri olmuştur. Fiziksel hareketsizlik dünya genelindeki ölümlerin dördüncü önde gelen risk faktörü olarak belirlenmiştir.

   Toplumun büyük bir çoğunluğunda fiziksel aktivite, “spor” kelimesi ile eşanlamlı olarak algılanmaktadır. Oysa fiziksel aktivite, günlük yaşam içinde kas ve eklemlerin kullanılarak enerji harcaması ile gerçekleşen, kalp ve solunum hızını artıran ve farklı şiddetlerde yorgunlukla sonuçlanan aktiviteler olarak tanımlanmaktadır. Bu kapsamda spor aktivitelerinin yanı sıra egzersiz, oyun ve gün içinde yapılan çeşitli aktiviteler de fiziksel aktivite olarak kabul edilmektedir.

   “Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması 2010” sonuçlarına göre 12 yaş üzeri nüfusun %72’sinin;  6-11 yaş nüfusun ise  %60’ının hareketsiz olduğu bulunmuştur. Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı'nın B.6 başlığının içeriği toplumun fiziksel aktivite alışkanlığı kazandırılmasına yönelik aktiviteleri kapsamaktadır.

   Fiziksel aktivitenin sağlığın koruyucu ve geliştirici etkisinin görülebilmesi için günlük aktivitelerin yanı sıra yetişkin yaş grubunda haftanın 5 (beş) günü en az 30 dakika; 5-17 yaş grubu için ise günde en az 60 dakika orta şiddette (terletici, solunumu arttırıcı) fiziksel aktivite yapılmalıdır. Fiziksel aktiviteyi arttırmak için;
   
Yürüyüş günlük aktiviteler içerisine kolayca yerleştirilebilir. En yakın belediyelere ait yürüyüş yolları veya Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne ait spor tesisleri kullanılabilir.
   
Gün içerisinde toplu taşım aracı kullanılıyorsa inilecek yerden bir- iki durak önce inip yürüyebilir veya kullanılan araç gidilecek yerin önüne değil birkaç sokak uzağına park edilebilir.
   
Tek başınıza egzersiz yapmak sıkıcı geliyorsa yürüyüş grupları oluşturulabilir.
   
Yürüyüş ailece birlikte zaman geçirilecek keyifli bir aktiviteye dönüştürebilir.

   1991 yılından bu yana, her yıl Ekim ayının ilk hafta sonu, Dünya Yürüyüş Günü olarak kutlanmaktadır.